top of page
Safety plan ניהול בטיחות, תוכנית לניהול בטיחות

תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), התשע"ג 2013

"מטרת תקנות אלה לקבוע קיומה של תכנית שיטתית פרואקטיבית לניהול הבטיחות במקום העבודה, כדי למנוע תאונות עבודה ומחלות מקצוע, לצמצם את הסיכונים ומלא אחר דרישות החקיקה בנושאי בטיחות ובריאות תעסוקתית".

חשיבותן של התקנות בכך שהן מתוות דרישות לניהול פרואקטיבי, שיטתי ומסודר של כל נושאי הבטיחות והבריאות במקומות העבודה השונים שיביאו להפחתת הסיכונים ולקיום דרישות הבטיחות. מדובר בתקנות הכוללות פרק עיקרי של ניהול סיכונים, ובנוסף אליו תכנון שיטתי של כל הפעולות הנדרשות על מנת לעמוד בכל הדרישות על פי דין.

בתקנות נקבעו למחזיק במקום העבודה חובות ברורות הכוללות: הצהרה על מדיניות הבטיחות, אישור התכנית בחתימתו, מינוי אחראים, קביעת לוח זמנים ליישומה של התכנית וביצוע בקרה על יישומה. המחזיק נדרש להחליט לגבי הקצאת משאבים שהוא מקצה ליישומה של התכנית.


הכנת תכנית לניהול בטיחות העונה על כלל הדרישות של תקנות ארגון הפיקוח על העבודה אינו תהליך פשוט, ממכין התוכנית נדרש ידע מקצועי מעמיק, במסגרת הכתיבה נדרש להגדיר מהו מקום העבודה עבורו נכתבת התכנית, הגדרת מדיניות בטיחות של הארגון ומהם היעדים והמדדים (בהתבסס על סטטיסטיקה קיימת) של מקום העבודה בתחום הבטיחות הבריאות התעסוקתית, ביצוע סקר סיכונים וניהול סיכונים מקיף והגדרת השיטות והאמצעים לניהול הסיכונים.

חברת I.S.T מתמחה בבדיקה, הכנה וכתיבה של תוכנית לניהול בטיחות

בהתאמה לדרישות התקנות וע"י מהנדסים ויועצים בתחום הבטיחות מהשורה הראשונה.

 

 


חברת I.S.T מלווה חברות וארגונים בתהליכי הטמעת מערכת לניהול בטיחות בארגון הכוללת את תוכנית ניהול הבטיחות ותהליך ניהול הסיכונים. החברה מסייעת לחברות וארגונים בתהליכי הקמה ושיפור מערך הבטיחות בהתאמה לדרישות החוק והתקנות ויצירת תרבות בטיחות ארגונית, כל זאת על מנת להפחית למינימום את החשיפה לגורמי סיכון במקום העבודה במטרה לשנות את המציאות הכואבת של עובדים אשר נפגעים בתאונות עבודה ולמנוע את המחיר הבריאותי, והנפשי הכבד שנגבה מהם וממשפחותיהם ולהבטיח כי מקום העבודה עומד בכל דרישות החוקים והתקנות בנושא הבטיחות במקום העבודה.

 

ניהול סיכונים
ליבן של התקנות הוא תהליך ניהול הסיכונים אותו יש לבצע במקום העבודה בצורה מקצועית, שיטתית ורציפה. במסגרת התהליך מבוצע ניתוח סיכונים במשימות ותהליכים המתבצעים במקום העבודה על מנת לזהות גורמי סיכון ולהעריך את מידת השפעתם, נקבעים פתרונות ואמצעי בקרה להפחתת הסיכונים, מבוצעות פעולות יזומות של איתור מפגעים, נערכים ניטורים סביבתיים לרבות סקרים מקדימים, נקבעים כללים לניהול שינויים, לטיפול בממצאי ביקורות ומבדקים ולהפקת לקחים מתאונות.

 

אחריות וחובות המוטלות על המחזיק במקום העבודה,

(מתוך תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), התשע"ג 2013)

האחריות למילוי אחר הוראות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות) חלות על המחזיק במקום העבודה,

המחזיק במקום העבודה יפעל להבטיח יישומה של התכנית וינקוט אמצעים מתאימים כדי להבטיח שכל עובד שמינה ימלא אותן.

על המחזיק במקום העבודה חלה חובה לקיים מדי שנה:

  1. הכנת התכנית ועדכונה בכל נושא חדש או נושא הדורש עדכון.

  2. לאפשר למכין התכנית גישה מלאה לכל מידע ולכל מקום הנדרש לצורך הכנת התוכנית וידאג לשיתוך פעולה של כל בעלי התפקידים במקום העבודה.

  3. לפקח על התהליך ניהול הסיכונים ולוודא כי הופקו והוטמעו לקחים מהתהליך במקום העבודה.

  4. לאשר את התכנית בחתימתו, לאחר התייעצות עם ועדת הבטיחות.

  5. להחליט לגבי הקצאת המשאבים הדרושים ליישומה של התכנית, ויפרסם את החלטתו.

  6. לבקר ולאמוד את מידת יישומה של התכנית ולתעד בכתב את ממצאיו ואת החלטותיו.

  7. להחזיק עותק מהתכנית העדכנית במקום שיש לעובדים גישה חופשית, ויאפשר לכל עובד במקום העבודה המעוניין בכך, לעיין בתכנית בכל עת.

הוראות חובה בתכנית לניהול הבטיחות (פרק ג'):

  1. פרק תיאור מקום העבודה - הפרק מתאר את ייעוד מקום העבודה, תיאור מאפייני הפעילות העיקריים, היקף המועסקים ועיסוקיהם, מיקומם ופריסתם הגאוגרפית של מיתקני מקום העבודה והפעילויות העיקריות המתבצעות בהם.

  2. פרק פירוט מדיניות הבטיחות והבריאות התעסוקתית של מקום העבודה, כולל לעניין יעדים, מדדים, סדרי עדיפויות, תקנים והנחיות; מדיניות הבטיחות תכלול גם את הגדרת רמת הסיכון הקביל במקום העבודה.

  3. פרק תיאור מערך הבטיחות והבריאות התעסוקתית - פרק זה כולל את המבנה הארגוני של מערך הבטיחות ואופן שילובו במערך הארגוני של מקום העבודה, בעלי התפקידים בתחומי הבטיחות, השירותים הרפואיים המוסמכים המספקים שירותי בריאות תעסוקתית, מערך הטיפול והתגובה לאירועי בטיחות ולמצבי חירום.

  4. פרק ניהול סיכונים במקום העבודה - פרק זה דורש ניתוח סיכונים מקצועי: זיהוי גורמי סיכון , הערכת סיכונים, ניתוח שיטות ואמצעים לבקרת סיכונים, קבלת החלטות ובחירת הדרך לבקרת סיכונים, יישום השיטות והאמצעים שנבחרו לבקרת סיכונים, קבלת החלטות על בעלי תפקידים לאישור רמת הסיכון הקביל ויישום האמצעים לבקרת הסיכונים , לרבות לוחות זמנים ומעקב אחר הפחתת הסיכונים. איתור מפגעי בטיחות ובקרה על הכנסת גורמי סיכון חדשים למקום העבודה, לרבות תוכנית שנתית לביצוע בדיקות סביבתיות תעסוקתיות , סקרי סיכונים, עריכת ביקורות פנים-ארגוניות ומבדקים לפיקוח על מילוי הוראות הבטיחות וביצוע פעולות מתקנות ומונעות, לרבות עדכון נהלים והוראות בטיחות, והפקת לקחים מתהליך ניהול הסיכונים או כתוצאה מהתרחשותן של תאונות עבודה, מחלות מקצוע, או תקריות בטיחות.

  5. פרק הדרכות בטיחות ובריאות תעסוקתית - פרק זה כולל נוהל לביצוע הדרכות בטיחות ובריאות תעסוקתית לאנשים המועסקים במקום העבודה, שבינם לבין המחזיק לא מתקיימים יחסי עובד ומעביד, לרבות עובדי קבלן ועובדים חדשים. נדרש להכין תכניות שנתיות להדרכות עובדים העונה על דרישות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה להעברת מידע והדרכה בדבר הסיכונים שאליהם עלולים להיחשף העובדים בעבודתם, לפי תקנות 2 ו-3 לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (מסירת מידע והדרכת עובדים), התשנ"ט-1999. נדרש מעקב על שמירת כשירותם של בעלי תפקידים, תרגול בעלי התפקידים והעובדים, בהתמודדות עם מצבי חירום האופייניים לסיכונים במקום העבודה, ופירוט האמצעים והשיטות להגברת המודעות לבטיחות וגיהות במקום העבודה לרבות פעולות הסברה ופרסום.

  6. פרק בדיקות תקופתיות לציוד ולחומרים - בפרק זה נדרש לפרט את רשימת פריטים וציוד החייבים בבדיקות בטיחות תקופתיות במפעל/ארגון לרבות מכשירים, מכונות, מיתקנים ותשתיות (עבור כל פריט נדרש לפרט את הבדיקות הדרושות, מועדיהן ודרכי מעקב אחר ביצוע בדיקות). נדרש לנהל רשימה של גורמים כימיים, ביולוגיים ופיזיקליים הקיימים במקום העבודה שלגביהם מתקיימות דרישות התקנות לגיליון בטיחות לפי תקנות הבטיחות בעבודה (גיליון בטיחות, סיווג, אריזה, תיווי וסימון של אריזות), התשנ"ח-1998 וביצוע ניטור סביבתי תעסוקתי לפי תקנות הבטיחות בעבודה (בטיחות וגיהות תעסוקתית בעבודה עם גורמים מסוכנים במעבדות רפואיות, כימיות וביולוגיות), תשס"א-2001. כמו כן, הכנת תכנית שנתית לבדיקת קיומם, כשירותם ותקינותם של אמצעי הבטיחות במקום העבודה, לרבות אמצעי גילוי, התרעה, כריזה, תאורת חירום, כיבוי אש, בטיחות חשמל, בטיחות כימית, בטיחות קרינה, ציוד מגן אישי, שלטי בטיחות, ואמצעים המשמשים את צוותי החירום.

  7. פרק ביצוע בדיקות רפואיות תעסוקתיות, בהתאם לחובה הקבועה בחיקוק הרלוונטי לעניין עובדים לפי הסיכונים בעבודתם. פרק זה נדרש לכלול מעקבים ורשומות של עובדים החייבים בבדיקות רפואיות תעסוקתיות תקופתיות, רשימת המיתקנים או העיסוקים המחייבים בדיקת התאמת העובדים לעבודה בהם, רשימת העובדים שלגביהם קיימות המלצות או חובות לחיסונים או לטיפול מניעתי אחר.

  8. פרק מתן וחידוש של היתרים, אישורים, רישיונות, הסמכות, מינויים ושמירת כשירויות, הנוגעים לבטיחות העובדים. פרק זה דורש לקיים תכנית שנתית לקביעה וחידוש של ההיתרים או האישורים הנדרשים למקום העבודה לפי כל דין. וניהול מעקבים על רשימת בעלי התפקידים שלגביהם נדרשים לפי כל דין קביעה של רישיון, הסמכה או מינוי או שמירת כשירות או חידושם ו/או עובדים שקבע המחזיק במקום העבודה שלהם נדרשים, משיקולי בטיחות, קביעה של הרשאה, מינוי או כשירות, שמירתם או חידושם.

  9. פרק פעולות ומשימות נוספות לקידום הבטיחות במקום העבודה, שבו יפורטו פעולות נוספות לרבות פעולות שמציעה ועדת הבטיחות או הממונה על הבטיחות ובלבד שהמחזיק במקום העבודה אישר אותן.

  10. פרק רשימת הוראות ונוהלי הבטיחות והבריאות התעסוקתית, לרבות נוהלי היערכות ותגובה למצבי חירום, בציון מועד עדכונם האחרון.

על מי חלה החובה בהכנת תוכנית לניהול הבטיחות:

(מתוך תקנות ארגון הפיקוח על העבודה (תכנית לניהול הבטיחות), התשע"ג 2013)

תחולת התקנה להכנת תוכנית לניהול בטיחות חלה על "מקום עבודה" כהגדרתו בתקנה:

(1) מפעל כמשמעותו בפקודת הבטיחות בעבודה שמועסקים בו 50 עובדים לפחות;

כל מקום העונה להגדרה "מפעל" לפי פקודת הבטיחות בעבודה [נוסח חדש], תש"ל-1970 נדרש בהכנת תוכנית לניהול בטיחות. 

המקום יכול להיכלל ברשימת המפעלים המפורטים בפקודה ו/או לענות להגדרה "מפעל בדרך כלל":  "מפעל הוא חֲצֵרים שבהם או בגידרָתם או מסביב להם עובדים בני אדם בעבודת כפיים בתהליך המשמש לעשיית מצרך או חלק של מצרך, שינויו, תיקונו, עיטורו, גימורו, ניקויו, רחיצתו, פירוקו, הריסתו או הכשרתו למכירה, או הכרוך באלה, ונתקיימו בחצרים שתי אלה: פעולת המפעל היא דרך משלח-יד או לשם השתכרות ומועסקים שם עובדים שכירים – יש למעסיקם זכות גישה או זכות שליטה.


(2) מקום שבו מתבצעת בנייה או בנייה הנדסית על ידי מבצע המעסיק באתרי בנייה, בעצמו או באמצעות קבלני משנה, 50 עובדים לפחות, בו זמנית;

כל אתר בו מתבצעות עבודות בניה או בניה הנדסית, או כל מבצע עבודות בניה או בניה הנדסית המעסיק בו זמנית 50 עובדים לפחות, כולל העובדים המועסקים ע"י קבלני משנה (גם אם העבודות מתבצעות באתרים שונים) נדרש בהכנת תוכנית לניהול בטיחות. 


(3) מקום הנמנה עם תחומי העבודה או המקומות המפורטים בתוספת שמועסקים בו 50 עובדים לפחות;

כל מקום עבודה מהרשימה הבאה שבו מועסקים 50 עובדים לפחות:

1. בתי חולים, מוסדות רפואיים או סיעודיים;
2. מוסדות להשכלה גבוהה, מכללות טכנולוגיות;
3. מוסדות מחקר;
4. בתי מלון;
5. בתי מסחר לרבות קניונים;
6. נמלי תעופה, חברות תעופה;
7. רשויות מקומיות;
8. תאגידים למתן שירותי תברואה ומים לרשויות המקומיות;
9. תאגידים להתיישבות שיתופית;
10. חקלאות כמפורט להלן:
(1) עבודה בכל אחד מאלה: גידולי שדה, גידולי גן, מטעים, בתי צמיחה, משתלות, גני נוי וגנים ציבוריים;
(2) גידול בעלי חיים, לרבות גידול דגים, גידול עופות, הדגרת ביצים, גידול מיקנה וגידול דבורים;
(3) ייעור והפקת עץ מיערות;
(4) הכשרת קרקע למטרות חקלאות
.

(4) מפעל או מקום, לרבות אלה המנויים בפסקות (1) עד (3), שמספר העובדים בו קטן מהמצוין בפסקאות האמורות, שמפקח עבודה אזורי הורה לו בכתב להכין תכנית לניהול הבטיחות עקב סיכונים שלדעת המפקח קיימים בו ושפורטו בהוראה;

bottom of page